Csáth Géza novellái és ismeretlen rajzai
37 - Fekete csönd
37 - Fekete csönd Kifutó: még 5 db
Csáth Géza válogatott novellái több érzékszervünkre is hatnak, egyszerre színek, hangok, illatok lepárlásai, esszenciái. Nemcsak az érzéki szecessziós, ópiumos hangulatok időtlen harmóniái és diszharmóniái olvashatók ki belőlük, hanem megmutatkoznak a különböző emberi karakterek lélektanának felszín feletti és alatti rétegei is. A történetekben beleláthatunk az ikonikussá vált szereplők, a Witmann fiúk vagy a Varázsló cselekvéseinek kínzó valóságába, sötét, ködös szerelmi szálaiba. A novellákat Csáth ritkán látható rajzai illusztrálják. E művészi ábrázolások egyedi vizuális jegyzetekként is felfoghatók, melyek Csáth mindennapi gondolatait, érzéseit, hangulatait tükrözik vissza. Nagykövet: Orvos-Tóth Noémi
1500 Ft
Frida Kahlo
47 - Naplója
47 - Naplója
Frida Kahlo alakját, festményei jellegzetes világát mindenki ismeri és felismeri. Erős, meghatározó karakter, művész és ikon, akinek életéről filmek, számos tanulmány és könyv is megjelent. Ezek között kivételes helyen áll az utolsó tíz évében vezetett naplója, amely egy különlegesen személyes dokumentum és egyben művészi alkotás. Frida Kahlo kéziratos műve most először jelenik meg magyarul Szabó T. Anna fordításában, akinek művészi inspirációs forrásai közt szintén fontos szerepet tölt be Frida Kahlo alakja. Szabó T Anna előszavában így érzékelteti a napló jelentőségét: „A naplót végignézve-olvasva, Frida rémséges testi fájdalmakkal és lelki gyötrődésekkel átszőtt, mégis ámulattal és gyönyörűséggel, fel-fellobbanó büszkeséggel és odaadó szakmai-szerelmi alázattal teli napjait követve, és a Diego iránti feltétlen szeretetét rajta keresztül átélve egyre inkább felmerül a kérdés, hogy vajon elválasztható-e a megélt élet személyessége az életműtől, hogy a testiségről és a kapcsolatokról való beszéd elvonja-e a figyelmet a politikai és művészi elkötelezettségéről? A választ maga a napló adja meg: határozottan nem, hiszen Kahlo maga kínál kulcsot a művészetéhez, amikor magán- és családtörténeti emlékei és lételméleti eszmefuttatásai mellett politikai érdeklődésével is folyamatosan szembesít.”
1500 Ft
Jászberényi Sándor
70 - Altatók
70 - Altatók
Ezek a versek azoknak szólnak, akik nem tudnak aludni. Azoknak, akik a hangzavarban is magányosak, akik nem tudják merre van az előre, és nem értik, miért találják magukat mindig ott, ahonnan indultak. A zavarbaejtően érzékenyeknek, akik nem mernek szeretni senkit, beleértve saját magukat is. A gyáváknak, akik félnek meghalni, de fogalmuk sincs, hogyan kellene élni. Nem mintha bármire is megoldást adnának, de költészet már csak ilyen műfaj. Ezek a versek azoknak szólnak, akik nyitott szemmel fekszenek a sötétben, örökké éberen. Legalább nem lesznek egyedül.
1500 Ft
Háy János
71 - Vietnám
71 - Vietnám
Milyen egyedül utazni? Mit keres egy nyugati keleten? Mit lehet megismerni egy tőlünk idegen világból? Élmények, gondolkodás, világfeltárás és mindenekelőtt önmagunk feltárása. Utazás a saját belső Vietnámunkba. Utazás önmagunk legmélyére.
1500 Ft
30Y_X_2023
_dalszövegek_
_dalszövegek_
Az X két egymást metsző egyenes. találkozás. konfrontáció. válaszút. elválás. együttlét. értelem, amit önmagukban az alkotórészek nem tudnak. az X törlésjel, áthúzás, érvénytelenítés. ami alatt azért látszik, ami törölve, áthúzva, érvénytelenítve van. az X jelölés, voksolás, odaállás, a hit valamiben. az X megfeszíttetés, áldozat, fájdalom. másokért vállalt szenvedés. az X támasz, máglya, figyelmeztetés, tartószerkezet, otthon. az X küllő, forgást ígérő pillanat. az X karakter a papírlapon, képernyőn, billentyűzeten. az X szinte sosem áll első helyen. az X a folyton rögzített ismeretlen. te is lehetsz, én is lehetek. az X kiszolgáltatott. mások találják ki, mások írják, mások rajzolják, másokat helyettesít, mások használják. kívül esik önmagán. mi van, ha az X beszél. ha dolga es joga elmondani a történetét. a szabadság ott kezdődik, ahol az X beszélni kezd. A POKET Zsebkönyvek dalszövegkönyvvel köszönti a 30Y zenekar X című tizedik stúdióalbumát. A kötet megtalálható az automatákban november végétől, a lemez december 1-én jelenik meg az ismert felületeken.
1500 Ft
Carlo Collodi
69 - Pinokkió
69 - Pinokkió
"Kezdődik a mese: Volt egyszer egy..." A legjobb történetek pedig egészen váratlanul folytatódnak, ahogyan Pinokkióé is: "Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy darab fa." A klasszikus meséket sosem lehet megunni, sosem lehet elégszer újraolvasni. Minden életkorban, de akár minden napszakban egészen mást jelentenek, váratlan üzeneteket hordoznak, másként és máshogyan szólítanak meg. Egy fabábú gyermekké válásának kalandja pedig különösen aktuális most - mikor a digitális felhőkben, virtuális valóságokban épp elveszni látszanak a gyermekkor varázslatai, hétköznapi csodái. De talán mégsem, ha meséket olvasunk.
1500 Ft
Csoóri Sándor
Forgácsok a földön
Forgácsok a földön
„Két út van előttem: a züllésé vagy a fegyelmezett józanságé. Sok barátom az előbbire szavazott. De értem őket is, mert amiben élünk évek óta, az a se hideg, se meleg állapot. Csak legyünk csöndben.” Csoóri Sándor
1500 Ft
Vecsei H. Miklós
Mondjad, Atikám!
Mondjad, Atikám!
Vecsei H. Miklós "Mondjad, Atikám!" című József Attila-estjének bővített szövegkönyve, az előadás "újragondolt" fényképeivel, versekkel és József Attila legszebb leveleivel.
5000 Ft
QJÚB – a kocka kibontása – CD
A QJÚB társulás első albumának CD változata Pilinszky János és Csoóri Sándor életműve nyomán. A lemezen összesen 24 track található, amelyek a pilinszky-i valóságallegóriák nyomán próbálják felfesteni egy „fiktív figyelem önéletrajzát.” Alkotók: Hegedűs Bori, Mihalik Ábel, Frimmel Jakab, Ratkóczi Huba, Paczári Viktor és Vecsei H. Miklós.
4990 Ft