Frida Kahlo
47 - Naplója
47 - Naplója
Frida Kahlo alakját, festményei jellegzetes világát mindenki ismeri és felismeri. Erős, meghatározó karakter, művész és ikon, akinek életéről filmek, számos tanulmány és könyv is megjelent. Ezek között kivételes helyen áll az utolsó tíz évében vezetett naplója, amely egy különlegesen személyes dokumentum és egyben művészi alkotás. Frida Kahlo kéziratos műve most először jelenik meg magyarul Szabó T. Anna fordításában, akinek művészi inspirációs forrásai közt szintén fontos szerepet tölt be Frida Kahlo alakja. Szabó T Anna előszavában így érzékelteti a napló jelentőségét: „A naplót végignézve-olvasva, Frida rémséges testi fájdalmakkal és lelki gyötrődésekkel átszőtt, mégis ámulattal és gyönyörűséggel, fel-fellobbanó büszkeséggel és odaadó szakmai-szerelmi alázattal teli napjait követve, és a Diego iránti feltétlen szeretetét rajta keresztül átélve egyre inkább felmerül a kérdés, hogy vajon elválasztható-e a megélt élet személyessége az életműtől, hogy a testiségről és a kapcsolatokról való beszéd elvonja-e a figyelmet a politikai és művészi elkötelezettségéről? A választ maga a napló adja meg: határozottan nem, hiszen Kahlo maga kínál kulcsot a művészetéhez, amikor magán- és családtörténeti emlékei és lételméleti eszmefuttatásai mellett politikai érdeklődésével is folyamatosan szembesít.”
1500 Ft
73 - A test történetei
"Az emberi lény mindig egész, mert érzékeli a maga csonkaságát." Visky András, Kossuth-díjas író megrázó és magával ragadó drámakötetében négy nő történetét követhetjük figyelemmel, négy kiszolgáltatott, mégis szent asszony színdarabját. Egy 17. századi, megbecstelenített festőnő, egy mélyszegénységben küzdő örömlány, egy lábamputáción átesett táncosnő és egy apáca... Határhelyzetek, amiken keresztülhaladva túlléphetünk önmagunkon, és egyszerre tapasztalhatjuk meg az olvasás és a színház varázslatát: az empátiával mindig saját bensőnkhöz is közelebb kerülhetünk egy lépéssel. A kötet záró darabja Caravaggio különleges, teátrális eltűnését viszi színre, egyúttal pedig a barokk festő és Artemisia Gentileschi csodálatos festményeiből is magába zár egy válogatást. Visky András a kortárs magyar irodalom talán legkarizmatikusabb szerzője, akinek most megjelenő drámái a nyelv csodáin és a történetek erején keresztül rendítik meg (a legeslegjobb értelemben véve!) olvasóit.
1500 Ft
Dalszövegek
Park Hangok
Park Hangok
ELŐRENDELÉS! A Dalszöveg kötet folytatása egyben a POKET zsebkönyvek és a Budapest Park első kollaborációja is. A Park Hangok fantázianévre hallgató kiadvány megpróbálkozik a lehetetlennel: egy kiadványba gyűjti össze azt a sokszínűséget és rengeteg féle zenei stílust, ami a Parkot programját és szellemiségét jellemzi. Már rég nem az a kérdés, hogy valaki rocker vagy rapper, a műfaji határok elmosódtak, és a hallgatók számára sokkal fontosabb az, hogy egy adott helyen, egy adott pillanatban, vagy akár úgy általánosságban, az életben mit mond nekik egy-egy dal. És ez a kötet bizony megszólal - a hol felhőtlen és boldog, hol mély és fájdalmas sorokat olvasva nem meglepő, ha azonnal elindul egy dallam is a fejünkben. A Budapest Park 2023-as, tizenkettedik évadának fellépőitől válogattunk dalszövegeket, amelyeket a Park fotósainak fekete-fehér hangulatképei díszítenek. Vagyis ha ezt a zsebkönyvet a kezünkben vesszük, azonnal beindulnak az érzékszerveink, hiszen nem csak olvasunk, de azonnal hallunk, dúdolunk, látunk és érzünk, és közben felidézhetünk néhány felejthetetlen koncert pillanatot is.
1500 Ft
30Y_X_2023
_dalszövegek_
_dalszövegek_
Az X két egymást metsző egyenes. találkozás. konfrontáció. válaszút. elválás. együttlét. értelem, amit önmagukban az alkotórészek nem tudnak. az X törlésjel, áthúzás, érvénytelenítés. ami alatt azért látszik, ami törölve, áthúzva, érvénytelenítve van. az X jelölés, voksolás, odaállás, a hit valamiben. az X megfeszíttetés, áldozat, fájdalom. másokért vállalt szenvedés. az X támasz, máglya, figyelmeztetés, tartószerkezet, otthon. az X küllő, forgást ígérő pillanat. az X karakter a papírlapon, képernyőn, billentyűzeten. az X szinte sosem áll első helyen. az X a folyton rögzített ismeretlen. te is lehetsz, én is lehetek. az X kiszolgáltatott. mások találják ki, mások írják, mások rajzolják, másokat helyettesít, mások használják. kívül esik önmagán. mi van, ha az X beszél. ha dolga es joga elmondani a történetét. a szabadság ott kezdődik, ahol az X beszélni kezd. A POKET Zsebkönyvek dalszövegkönyvvel köszönti a 30Y zenekar X című tizedik stúdióalbumát. A kötet megtalálható az automatákban november végétől, a lemez december 1-én jelenik meg az ismert felületeken.
1500 Ft
_dalszövegek_ & « tavasz lesz és reggel »
„Kaptam egy e-mailt a 30Y Közösségétől, hogy több százan vannak, akik szeretnék kifejezni a gondolataikat és az érzéseiket a zenekar kapcsán. Megjeleníteni, hogy hogyan fűződött össze az életük közvetetten dalokon, dalszövegeken és koncertélményeken keresztül ezzel a négy emberrel. Persze mindezt titokban kéne... mégiscsak ajándék. Nem telt el egy hét, és kaptam Beck Zolitól egy e-mailt, hogy mi lenne, ha kiadnánk a dalszövegeket poketben a 30Y Közösség számára, mellékelve pályatársak írásait életük X-éről, és ezen az X-en keresztül az Y-ról. Persze mindezt titokban kéne... mégiscsak ajándék. Megszületett két kiadvány, titokban, egymás mellett… A kötetek igazak lettek, és igaz történetté váltak azáltal, hogy a két könyv végül egymásról szól. Két szerelmeslevél, melyek természetükből fakadóan sosem érhetnek célba.” (Vecsei H. Miklós) Most egy csomagban vásárolhatod meg a két kötetet: X és Y << tavasz lesz és reggel >>
2500 Ft
« tavasz lesz és reggel »
Valamikor 2021-ben a dalokról való, dalok által inspirált alkotásra hívtuk a 30Y Közösség tagjait. Hogy aki szeretné, írja le, rajzolja meg, fesse le, neki mit mondanak, hogyan segítenek, mit jelentenek a 30Y-dalok. Hogy egy-egy dal igazsága hogyan szolgál prizmaként, aminek a fénytörésében sokszor tisztábban látjuk, jobban értjük, mi történik velünk és bennünk, és fel tudjuk ismerni a saját igazságunkat. Hogy hogyan vált a dal a mi igazságunk, identitásunk részévé. Valamikor 2023-ban az X lemez megjelenése kapcsán készült egyik interjúban Beck Zoli, a 30Y frontembere így fogalmazott az alkotásról, művészi állításról: „Nézd, mondtunk valamit. Te mit mondasz rá?” Itt a válaszunk. Ezt mondjuk mi, akik a kötet születésének hosszú pillanatában épp itt voltunk, és választ formáltunk. Folytattunk egy megkezdett dialógust, amibe belefér akár az is, hogy az explicit kérdés a válasz megfogalmazása után hangozzon el. Ráadásul hihetetlen formában, helyen, POKET-ként, amire az elején gondolni sem mertünk volna. A kötet visszahatva talán további rétegeket ad a dalok igazságához, ami amúgy is minden hallgatással és olvasattal változik, gazdagodik. Hisszük, hogy a dialógus folytatódik.
1500 Ft
Carlo Collodi
69 - Pinokkió
69 - Pinokkió
"Kezdődik a mese: Volt egyszer egy..." A legjobb történetek pedig egészen váratlanul folytatódnak, ahogyan Pinokkióé is: "Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy darab fa." A klasszikus meséket sosem lehet megunni, sosem lehet elégszer újraolvasni. Minden életkorban, de akár minden napszakban egészen mást jelentenek, váratlan üzeneteket hordoznak, másként és máshogyan szólítanak meg. Egy fabábú gyermekké válásának kalandja pedig különösen aktuális most - mikor a digitális felhőkben, virtuális valóságokban épp elveszni látszanak a gyermekkor varázslatai, hétköznapi csodái. De talán mégsem, ha meséket olvasunk.
1500 Ft
Jászberényi Sándor
70 - Altatók
70 - Altatók
Ezek a versek azoknak szólnak, akik nem tudnak aludni. Azoknak, akik a hangzavarban is magányosak, akik nem tudják merre van az előre, és nem értik, miért találják magukat mindig ott, ahonnan indultak. A zavarbaejtően érzékenyeknek, akik nem mernek szeretni senkit, beleértve saját magukat is. A gyáváknak, akik félnek meghalni, de fogalmuk sincs, hogyan kellene élni. Nem mintha bármire is megoldást adnának, de költészet már csak ilyen műfaj. Ezek a versek azoknak szólnak, akik nyitott szemmel fekszenek a sötétben, örökké éberen. Legalább nem lesznek egyedül.
1500 Ft
Háy János
71 - Vietnám
71 - Vietnám
Milyen egyedül utazni? Mit keres egy nyugati keleten? Mit lehet megismerni egy tőlünk idegen világból? Élmények, gondolkodás, világfeltárás és mindenekelőtt önmagunk feltárása. Utazás a saját belső Vietnámunkba. Utazás önmagunk legmélyére.
1500 Ft